HISTORIA

2004

Pieni kaveriporukka saa idean erilaisesta elokuvafestivaalista, joka järjestettäisiin Lahdessa keskellä kovinta talvea ja jossa pääpainona olisivat pienet, tavallisten festareiden ulkopuolelle jäävät elokuva- ja videotyöt.

Sana lähtee kiertämään ja pian ohjelmistoon on tarjolla suuri määrä mitä erilaisimpia tuotoksia. Tapahtuma saa nimen Kinos ja puitteet sille löytyvät vanhan puutalokadun, Kymintien varrelta. Taiteilijatyöhuoneissa, opiskelija-asunnoissa ja kadun kantakuppilassa Kymi-pubissa järjestettävä festivaali saa hyvän vastaanoton ja kosolti julkisuutta.

2005

Toisena vuotenaan Kinos laajenee Kymintien ulkopuolelle. Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry:n mukaan tuleminen mahdollistaa ohjelmiston esittämisen elokuvateatteri Kino Iiriksessä. Siellä katsojilla on harvinainen mahdollisuus nähdä mm. sotien jälkeisen ajan amerikkalaisia undergroundelokuvia. Todellinen erikoisuus on kuitenkin taiteilijaveljesten Markus ja Seppo Renvallin ulkoilmaan pystyttämä leffasauna, jota niin ikään käytetään esitystoimintaan. Kinos 05 on vielä edeltäjäänsäkin näkyvämmin esillä mediassa.

2006

Kinos kasvaa yksipäiväisestä festivaalista kolmipäiväiseksi kokonaisuudeksi. Järjestäjille lähetetään yli 100 lyhytelokuvaa, joista noin 90 valitaan varsinaiseen ohjelmistoon. Tarjolla on myös entistä enemmän ulkomaalaisia töitä.

Kevyempi iltatapahtuma Kinos-klubi pidetään edellisistä vuosista poiketen Taulu-baarissa Kymi-pubin sijaan. Pääpainon ollessa elokuva-esityksissä, ei muita oheistapahtumia tällä kertaa järjestetä.

2007

Kinos on vakiintunut ja entistä odotetumpi tapahtuma Lahden kulttuuritarjonnassa. Kolmipäiväisessä ohjelmistossa on yli 70 lyhytelokuvaa, joita esitetään Kino Iiriksen lisäksi Taidepanimolla ja Kinos-klubin yhteydessä Ravintola Tirrassa. Yhteistyö Valokuvan Kevät -tapahtuman kanssa luo uusia yhteyksiä ja vahvistaa Kinoksen paikallista vaikuttavuutta.

2008

Vuoden 2008 festivaalia vietettiin ekologisissa merkeissä! Festari käynnistyi perjantaina Onnelliset kaupungit -seminaarilla, jonka jälkeen katsottiin elokuvat ”Nainen, puutarha ja Eurooppa” sekä ”Walking to Werner”. Lauantaina ohjelmisto jatkui luontoaiheisella teemalla ja klo 20 katsottiin yhdessä Earth Hour -elokuvana Hannu Hyvösen dokumentti ”Last yolk in Saami forest”. KINOS-klubia juhlittiin Torvessa Miikka Kallio Bandin ja KINOS 08 DJ:n säestämänä.

2009

Perilahtelaiseen henkeen Kinoksen teemana oli vuonna 2009 rakkaus omaa kaupunkia kohtaan. Festivaali järjestettiin 27.-29.3. talkoovoimin jo kuudetta kertaa. Perjantaista sunnuntaihin kestävällä festivaalilla tarjottiin katsojille kaikkiaan 11 reilun tunnin pituista sarjaa ja yhteensä noin 70 elokuvaa.

Lahti my city- sarjassa näytettiin arkistojen aarteita eli Lahti-aiheisia filmejä vuosien varrelta. Lisäksi nähtiin nuorten ympäristöaiheisia elokuvia ja Pispala Vilkkari off -festivaalin parhaimmistoa. Kinoksen avauselokuvana katsottiin palkittu hollantilainen dokumentti Meat the Truth.

Ennen Kinosta 21.-22.3. järjestettiin lyhytelokuvien työpaja. Elokuvat esitettiin Kinoksen Reel time -elokuvien yhteydessä. Festivaalin aloitti Dodo ry:n Megapolis 2024 Globaali Piknik -tapahtuma, jonka aikana pyrittiin nostamaan esiin ratkaisuja ruoantuotannon ja kulutuksen ympäristöongelmiin.

2010

Vuonna 2010 Kinos järjestettiin 26.-28.3.2010. Festivaalin teemana oli Dreams. Kun festivaalin elokuvahaku aukesi, tiedotteessa kirjoitettiin: ”Olemme kiinnostuneita sinun unistasi ja unelmistasi. Amerikkalaisella suurella vaikuttajalla oli unelma, ehkä myös sinulla? Unelmia tarvitaan, jotta asiat muuttuisivat maailmassa paremmiksi. Unelmoitko paremmasta maailmasta vai näetkö unia muuten vaan? Unelmat voivat myös muuttua painajaisiksi. Haluamme että unelmista voi tulla joskus myös totta. Ovatko unesi mustavalkoisia vai värillisiä? Kerro meille, mistä unesi ja unelmasi on tehty.”

Lopullisesta ohjelmistosta todettiin ohjelmalehtisessä näin: ”Seitsemäs Kinos-festivaali tarjoaa tänä vuonna tarinoita siitä, mistä unet ja unelmat on tehty. Taso on noussut, sillä ohjelmasta löytyy viimeisen päälle toteutettuja elokuvia, mutta mukana on onneksi myös ajatuksella amatöörimäisemmin toteutettuja pätkiä. Monipuolinen ohjelmisto on jaettu useampaan sarjaan, jotka ovat reilun tunnin pituisia. Luvassa on dokumentteja, fiktioita, videotaidetta ja muutama animaatiokin. Unelmoiko Kinos paremmasta maailmasta vai ovatko unet muuttuneet painajaisiksi?”

Vuoden 2010 Kinoksessa nähtiin mm. Anssi Kasitonnin ”Masa”, Teemu Nikin ”Äiti ei einää keilaa” sekä monia monia muita lyhäreitä. Lauantai-iltana Iiriksessä intouduttiin myös psykeedilsen rockin pyörteisiin Roacher-bändin tahdittamana…

2011

KINOS 11 KINOS 11 esipuhe

2012

Kinos –lyhytelokuvafestivaali järjestettiin nyt jo yhdeksännen kerran 30.3.-1.4.2012 elokuvateatteri Kino Iiriksessä. Festivaali on Lahden ainoa elokuvafestivaali ja tänä vuonna vain kolmen päivän kestoisena keräsi noin 1000 kävijää. Ohjelmaltaan hieman erilainen tarjonta sai festivaalille uusia ihmisiä. Esim. Topparoikka ry:n sunnuntaina järjestämä Kiskojen viemää toi kankaalle juna-aiheisia elokuvia. Lisäksi Kinos–klubit Kymipubissa laajensivat tarjontaa hienosti.

Edelleen keskipisteenä olivat Elokuvateatteri Kino Iiriksessä esitetyt elokuvasarjat, joissa nähtiin teoksia laidasta laitaan. Suosituin sarja näytti olevan lauantai-illan viimeinen, joka sisälsi splätter-iloittelua ja paikallisten harrastajien tekeleitä. Edellisen vuoden Kellarikinon työpajat innoittivat kokeilemaan elokuvan tekoa myös tänä vuonna. Muutkin ilta-aikaan ajoitetut sarjat saivat hyvin yleisöä.

Perjantain kutsuvierasilta (Anssi Kasitonni ja Rauli Ylitalo) herätti keskustelua elokuvan omaehtoisesta tekemisestä. Yleisö osallistui aktiivisesti keskusteluun.

Kuten edellisinäkin vuosina festivaali järjestettiin talkoovoimin, joka tänä vuonna oli erityisen tarpeen, sillä rahoitusta ei saatu edellisten vuosien tapaan. Tämä tietysti vaikutti erityisesti tiedotuspuoleen, mutta sitä yritettiin korvata mahdollisimman paljon sosiaalisella medialla.

2013

Kinosta alettiin puuhaamaan jo syksyllä 2012, jolloin hahmoteltiin vapaaehtoisista muodostunutta ydinryhmää. Kinoksen jatko oli vaakalaudalla, koska aiemmin mukana olleet aktiivit olivat muuttaneet pois kaupungista tai muuten vaan jättäytyneet pois. Syksyllä 2013 löytyi kuitenkin innokas (?) talkooporukka jatkamaan perinteistä filmifestivaalia. Talvella homma eteni vanhaan malliin ja saatiin pystyyn nettisivut, joilla esitettiin kutsu elokuvantekijöille lähettää töitä Kinokseen. Viestiä painotettiin lisäksi YouTubessa julkaistuilla trailerilla ja videokutsulla. Näin huomio oli maksimaalinen. Ja edullinen.

Tässä vaiheessa tapahtui odottamattomia miehistönvaihdoksia, mutta Kinos-tapahtuman valmistelu jatkui suunnitellusti.

Pikku hiljaa materiaalia pukkasi ovista ja ikkunoista tai lähinnä postiluukusta. Vielä deadlinea hipoen viimeiset teokset saapuivat raadin syliin. Alkoi armoton katselumaraton saapuneiden töiden parissa. Katseluraadin, jossa oli katselukerroilla 3-6 henkilöä, tehtävänä oli käydä teokset läpi, jotta ohjelmisto saataisiin kasaan määräaikaan mennessä. Kaikki työt saatiinkin katsottua läpi ajoissa eli parissa viikossa ja valitut teokset julkaistiin Kinoksen nettisivuilla ja Facebookissa.

Tämän jälkeen käytiin viikonlopun ohjelmiston kimppuun. Viikon ohjelma oli varmistunut jota kuinkin aikaisemmin – tähän palataan myöhemmina. Lisäksi aikomus oli ollut yhteistyökumppanin kanssa järjestää perinteinen Kinoksen päätösklubi, mutta se jäi tänä vuonna kuitenkin tekemättä, kovasta yrityksestä huolimatta, sillä sopivaa paikkaa ei löytynyt. Pienellä talkooporukalla oli kuitenkin kädet täynnä tekemistä, joten pieniä takaiskuja ei jääty voivottelemaan.

2014

cageoke_web

Kinosta vietettiin vuonna 2014 huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vuoden teemana oli nostalgia. Ohjelmisto tarjosi katsojille mahdollisuuden palata ajassa taaksepäin mm. ainutlaatuisen Kekkos-kimaran avulla. UKK-arkiston kiintoisat pätkät tarjosivat merkillisiä ja hauskojakin kurkistuksia Kekkosen maailmaan.

Vuoden 2014 Kinoksessa koettiin myös harvinainen Nicolas Cage -karaoke! Toisin sanoen, yleisö pääsi tulkitsemaan suurelta kankaalta esitettyjä näyttelijän ikimuistoisimpia elokuvakohtauksia…

Kinos-klubilla järjestettiin samaten erikoinen ilta, kun livenä Ravintola Torvessa esiintyivät kotkalainen hc-yhtye Puukotus, lahtelaislähtöinen avantgrade-ryhmä Lörssön sekä Pekka Ruoska. Mielenkiintoiseksi illan teki se, että vieraaksi kutsuttu Chasin Tail’ia mainostettiin Kinos-klubin ”poissa olevaksi vieraaksi”. Artisti ei tuplabuukkauksen vuoksi päässyt fyysisesti paikalle, mutta Kinos-henkeen se ei estänyt henkistä läsnäoloa Loviisankadulla!

2015

kinosjuliste2015

2016

kinos kokonaisuus

Sarjakuvataiteilija Petri Koikkalaisen tiivistelmä vuoden 2016 KINOS-festivaaleilta.

2017

info tulossa

2018

info tulossa

2019

Lue käsiohjelma näköislehtenä (Issuu)

2020

Tänä vuonna Kinosta ei järjestetty

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s